Održana Skupština Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor

U nedjelju, 07.02.2021.god., u Gradskoj džamiji u Prnjavoru je održana treća redovna godišnja Skupština Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor na kojoj su razmatrani i usvojeni izvještaji o radu Medžlisa IZ-e Prnjavor za 2020. god., i plan rada za 2021., godinu. Skupštini su pored zastupnika prisustvovali muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović, kao i članovi Izvršnog odbora MIZ Prnjavor na čelu sa predsjednikom hadži Muharemom Halilićem. Skupštinom je predsjedavalo radno predsjedništvo na čelu sa dipl.pravnikom Elvirom Mehinagićem i prof. Nihadom ef. Salihovićem. Prisutni su bili zastupnici iz svih šest prnjavorskih džemata. Nakon proučenog ašereta, prisutnima se obratio glavni imam mr. Fikret-ef. Čelenka koji je čestitao i zahvalio zastupnicima, džematskim odborima, članovima IO i imamima na njihovom trudu i zalaganju, te sve prisutne pozvao da i u budućnosti čuvamo naše jedinstvo i zajedno radimo na svim projketima od interesa za Medžlis Prnjavor. Posebno je istakao da je urađeno jako mnogo posla od interesa za Islamsku zajednicu kao i od interesa za naše džematlije, a pogotovo kada se uzme u obzir da se radilo u uslovima pandemije COVID-a 19 od polovine marta 2020-te godine.

Prvo je razmatran izvještaj o administrativno-pravnimposlovima u kojem su informacije o provedenim aktivnostima, održanim sjednicama, donesenim odlukama i zaključcima Izvršnog odbora, kao i informacije o stanju vakufske imovine i provedenim aktivnostima oko rekonstrukcije, izgradnje i unaprijeđenja vakufske imovine po džematima. Zastupnici su konstatovali da je u 2020. godini urađeno mnogo posla iako su zbog pandemije prema preporuci Rijaseta obustavljene kapitalne investicije. Poštovane su sve mjere i preporuke nadležnih organa vezano za rad i djelovanje u uslovima pandemije.

Izvještaj o vjerskoprosvjetnom radu sadrži informacije o općem stanju vjerskog života, mektebskoj nastavi, vjeronauci u školama, te aktivnostima koordinatora Medžlisa. Rad u mektebima je bio prekinut polovinom marta mjeseca 2020. godine ali su imami održali kontinuitet mektebske nastave aktivirajući online mekteb, gdje su nastavili svoj rad. Početkom septembra polaznici su vraćeni u mektebske klupe poštujući sve propisane mjere za održavanje mekteba i mektebske nastave. Posebno je lijepo istaći aktivnosti darivanja u našim mektebima organizujući slatko ćoše, doručak u mektebu, akike i razne paketiće, koje vrijedne džematlije redovno doniraju. Takodjer, sadrži i informacije o realiziranim aktivnostima imama, glavnog imama, o vjersko-edukativnom radu u medijima. Zabrinjavajuće su informacije da je i ove godine evidentan trend odlaska povratnika “trbuhom za kruhom”, zatim, mali broj rođene djece u 2020-toj godini, umrlo je 68 džematlija a rođeno 7 djece, te samo dva šerijatska vjenčanja. Realiziran je veliki broj humanitarnih akcija, organizirane su sergije, dijeljeni paketi pomoći. Uspješno su organizovani i realizirani Šehidski mevlud u Puraćima, dovište ,,Mravica 2020.”

Finansijski izvještaj sadrži kompletne prihode i rashode Medžlisa. Finasijsko poslovanje je uspješno zahvaljujući pomoći viših organa Muftijstva i Rijaseta iz Fonda za pomoć povratničkim medžlisima.

Nakon razmatranja, diskusije i jednoglasnog usvajanja svih izvještaja prisutnima se obratio muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović koji je poselamio prisutne, zahvalio i čestitao na aktivnostima MIZ Prnjavor koje su na najvišem nivou. Istakao je da mu je drago i da iskreno poštuje želju i cilj očuvanja Islamske zajednice u Prnjavoru. Podsjetio je prisutne da je naš fokus djelovanja na tri vrste džematlija: oni koji žive i rade u svojim mjestima, oni koji žive izvan svojih matičnih džemata-dijaspora, te oni koji su preselili sa ovog svijeta. Svi oni zaslužuju našu brigu i pažnju. U ovo vrijeme pandemije se pokazalo da je IZ jedina institucija koja je odgovorila na povjerenje naroda-džematlija, a to je veza koja je uzajamna. Jer kad niko nije htio niti smio imami su radili, obilazili, posjećivali i ukazivali punu pažnju svim džematlijama, često rizikujući i izlažući zdravlje sebe i svojih porodica, što zaslužuje veliko poštovanje. MIZ Prnjavor ima domaćinski odnos sa svojim džematlijama koje imaju povjerenje u MIZ, a koji je uprkos svemu u protekloj godini ostvario pozitivno poslovanje. Svakako, veliki problem za nas i povrtaničke džemate je starosna struktura stanovništva gdje je oko 80% stanovništva pregazilo 60 godina, zatim umiranje, ne rađanje i odseljavanje. Čuvanje džemata i zajednice je supstanca života. Vrlo je važno strateški planirati kako da ostavimo tragove iza sebe, ted a očuvamo zajednicu za buduće generacije. Mi radimo ozbiljne poslove pa budimo odgovorni.

Na kraju treće redovne Skupštine Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor, muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović je uručio priznanja Izvršnog odbora za 20 godina predanog rada u Medžlisu Islamske zajednice Prnjavor gl. imamu mr. Fikret-ef. Čelenki i Fatimi Dedukić. Fikret ef. je zahvalio i rekao da dvadeset godina nije ni malo a ni puno, polovina radnog vijeka. Nikada i nizašta na dunjaluku ne bih dao ovih dvadeset godina u Prnjavoru. Hvala Medžlisu u moje i u ime fatima hanume na ovom priznanju i hediji. Hvala mom kolektivu, mojim imamima, mutevelijama, predsjednicima Medžlisa i mojim džematlijama Prnjavorčanima u domovini i onima koji žive izvan granica naše Domovine.
Apeliramo i pozivamo sve Prnjavorčane gdje god da se nalaze da plaćaju članarinu i daju priloge za održavanje harema u Medžlisu Prnjavor, u svojim matičnim džematima i svakako da se uključe u aktivnosti koje će biti organizirane u džematima. Zastupnici na skupštini su zajedno izrazili zahvalnost muftiji banjalučkom mr. Nusret-ef.Abdibegoviću na dosadašnjoj pomoći i saradnji. Po završetku skupštine proučena je dova.

Emir Softić