Konjuhovci

Džemat Konjuhovci nalazi se na sjevernoj strani opštine Prnjavor , udaljen od centra grada nekih dva kilometra. Naziv je dobio po istoimenom selu Konjuhovci koje na ovom području egzistira već preko 200 godina što potvrđuju nišani u haremu Konjuhovci. Džematu pripada i mjesto Ratkovac kao i polovina ulice Rajka Maleševića i Vojvode Sinđelića, te dio prema Maćinom Brdu tačnije muslimanske porodice koje žive na tom području.

Džemat ima džamiju od 1900 godine ili tačnije neki oblik džamije, mada kao samostalan od Prnjavora djeluje tek od 1948 godine pod vodstvom hodže Bajre koji je prvi uveo mimber i džumu u džematu. Iz perioda prije toga džematlije pamte vrijeme kada su u džematu bile dvije džamije jedna sa jednu druga sa drugu stranu potoka koji je prolazio kroz Konjuhovce, ne iz razloga što nije bilo šanse da se preskoči potok nego iz razloga što se džemat bio podjelio, na svu sreću ljudi su taj vakat prevazišli i danas postoji samo jedna džamija.

Pamti se 1969 godine u Konjuhovcima je napravljena nova džamija na temeljima stare uz dodatna proširenja za potrebe vjernika. Džematlije pamte taj vakat i prepričavaju da su svojim trudom i sredstvima praveći ciglu za džamiju te donoseći vodu sa Stubnja ručno da se zamješa beton i cigla pravili svojim mubareć rukama džamiju sa zidanim minaretom u Konjuhovcima. Tokom dvije tri godine su je završili džematlije tog vakta dasli su sav doprinos mogući da se džamija napravi.

Pamti se takođe da su sugrađani drugih nacionalnosti bili učesnici u njenom podizanju i gostoprimstvo Konjuhovčana na otvoru džamije. Poslije džamije napravila se i nova vakufska kuća sa stanom za imama savremena za tadašni vakat,na mjestu stare čardaklije kuće stim što se prostorija mekteba preselila u novosagrađenu džamiju.

Nažalost došla je 1995 godina i godine prije nje kada je ta džamija posljednja na prostoru sadašnje RS srušena i podjelila sudbinu svih ostalih.

30. Maja 1995. godine zašli su po selu i rekli otvorite prozore da se ne porazbijaju da bismo je srušili do kraja pošto iz prvog noćnog pokušaja nije uspjelo rušenje, taj dan pala je i munara , a zajedno sa njom i nada i opstanak i progonstvo, izbjeglištvo i sve što je uslijedilo.

Kao imam sam se nasmijao konstataciji jednog džematlije koji mi je pričao o tom događaju veli mi: „ Kontam vidi što su fini , biva vele da otvore prozore da se ne porazbijaju , opet misle na ljude da se ne smrznu u kućama, s druge strane žao mi džamije pusti prozor , kad ono za mjesec dana useljavaju srpske izbjeglice u moju kuću, pa nisu to oni meni čuvali nego za njih prozore.“ Kao i optimizmu džematlija koji su prepričavaju gledali kako je alem pao, pa ako je uspravan biće džamije opet, da dodam zatekao sam stari alem sakriven od kuće do kuće gdje je bio pokoji musliman na tavanima i stare mushafe koje su nekako uspjeli sačuvat bar djelimično.

Često i meni taj optimizam našeg dobrog džematlije daje snagu i u današnji vakat. Alem je pao uspravno samo da se zna, natjerali su džematlije da rasklonu džamijske ostatke danas na mjestu ostataka napravili smo spomenik sa uzdignutim alemom koji je ostao na njemu. Ali džamija nije nikad bila porušena iz srca džematlija Konjuhovaca, te su je iz srca odmah po povratku počeli ponovo dizati od 2000-2008 se pravila nova džamija na mjestu stare. Svečano je otvorena 03.08.2008. godine, džematlije su svim srcem radili i davali svoje priloge za obnovu džamije.

Obnovom džamije pristupilo se i pravljenju imamske kuće na mjestu ratnog Merhametovog skladišta , u rekordnom roku 2008 kuća je napravljena sa stanom za imama i mektebskom salom Neizostavno je spomenuti da je muftiluk banjalučki davao svaku vrstu pomoći na rekonstrukciji džamije i imamske kuće.

Gradnja džemata nije stala na tome već naredne godine smo napravili savremenu gasulhanu, kroz harem je prošla kanalizacija dijelom, džematlije su učestvovale u gradnji temelja i nasipanju istog.

Nakon toga došao je vakat da se u džamiji uvede grijanje podno zbog potrebe zimi, džematski odbor je sa džematlijama napravio grijanje 2011/2012. godine. Takođe obnovili smo i staru imamsku kuću donacijom Federalnog Ministarsva za izbjegle i raseljene osobe 2013.
I nakon toga nastavili sa daljnim aktivnostima 2014. u haremu je napravljen šadrvan sa starim alemom na njemu za klanjanje dženaza i musalla uređena, a 2015 godine komoru u gasulhani i šadrvan u dvorištu džamije i opremljen mekteb za učenike.

O džematu trenutno

Džemat broji 190 domaćinstava i u sastavu je Medžlisa IZ Prnjavor sa ostalim džematima koji tu egzistiraju i čine MIZ Prnjavor. Članarina je centralizovana i jednaka u svim džematima. Džemat funkcioniše po ustavu Islamske zajednice u BiH , pravilnicima o radu medžlisa i odlukama džematskog odbora. Džemat pored džamije ima dvije vakufske kuće,šadrvan, garažu i harem. U sastavu vakufskih kuća nalazi se stan za imama i sala za džematske aktivnosti u podrumu iste te garaža. Dok u drugoj vakufskoj kući smješteni su : gasulhana sa komorom, mekteb, biblioteka mektebska sala za sastanke džematska. Harem je od sedam dunuma koji je proširen 2007 godine sa novom parcelom i uređen je za nova ukopavanja.